Nyt on vuosien ja kymmenien varrella täytetty aforismilaari  tyhjennetty pohjiaan myöten ja aloitan uusien mietiskelyn ja kirjoittamisen. Kuin itsepuolustukseksi - Kaikki on sanottu jo ennenkin mutta aina on olemassa ensikertaisia kuulijoita. Jos haluaa ehdottomasti välttyä vanhan ja tunnetun kertaamisesta, pitäisi tuntea ja muistaa  kaikkien tähän mennessä kirjoittamat aforismit ja vastaavat, mikä ainakin minulle on mahdotonta. Löysin muuten kirjahyllystäni Markku Envallin 1987 julkaiseman ja SKS:n kustantaman teoksen SUOMALAINEN AFORISMI, jota suosittelen kaikkien lajista kiinnostuneitten luettavaksi, mukaan lukien itsenikin. Olen vuosien mittaan näköjään unohtanut monia kirjan opetuksista.
        Tänään olen aktiivisena synnytellyt uusia mukuloita laarin pohjalle ja jotakin on jäänyt eloon.

Aforismin tulisi olla hedelmä, josta kirjoittaja kuorii osan ja lukija loput.

Ajankäyttö on liiketoimintaa. Jokainen myy myös vapaa-aikaansa johonkin, mutta monet eivät arvioi mitä saavat vastineeksi.

Maailmassa on lukemattomia vääriä ja vilpillisiä profeettoja, joilla on lukemattomia rehellisiä ja vilpittömiä kannattajia.

Ihmisen ainoan elämän jälkeen hän kuolee monta kertaa. Ensin fyysisesti, sitten aikalaistensa muistoista, suvun sammuessa geeneistään, arkistojen tuhoutuessa lopullisesti. Lisäksi monet ovat jo eläessään pystyynkuolleita.

Väittely tai riita epämiellyttävän vastapuolen kanssa sujuu vaivattomimmin selät vastakkain seisten.

Demokraattisesti valitulla kansanjohtajalla on valta ja vastuu, diktaattorilla vai valta. Vastuun hän joutuu kantamaan vasta seuraavassa vallankumouksessa.

Kaksintaistelussa nykyterrorismia vastaan laillisella yhteiskunnalla on toinen käsi sidottuna selän taakse ja painava rautapallo ketjuilla kiinni jalassa.

       Kokemukseni mukaan, kun aivot ovat viritetyt koko päiväksi aiheitten etsimiseen - mikä käy lehteä lukien, lenkkeillen, lumitöitä tehden tai sohvalla maaten - saan aikaiseksi  0 - 5 aforismin tai sitä muistuttavaa aihiota työstettäväksi. Sen jälkeen kuluu määrittelemättömästi aikaa, paperia ja kynää muotoilun variaatioissa. Siis hidasta työtä kuin setelinpainolaattojen kaivertaminen. Lopuksi vielä joutuu jonkun hylkäämään kokonaan jos näyttää siltä että tuotoksen totuusprosentti on liian alhainen.